Kinderen

Posted by in Uit het boekje

Sommige pennen of inkten zijn gewoon geen succes in dit boekje. Ik heb het maar te accepteren.

De Top2000 op radio2 is leuk! Naarmate je ouder wordt, komen er ook steeds meer nummers uit je eigen jeugd in voor, en niet alleen maar die van je ouders.

Ik merk dat ik steeds vaker in dit boekje schrijf met de gedachte dat een van mijn kinderen dit later gaat lezen en ik dus a) een beetje moet letten op hoe ik het opschrijf en b) sommige zaken iets meer moet duiden, dat kan gelukkig met een enkel woord of met een bijzin.

Het leuke is dat ik helemaal nog geen kinderen heb en nog maar moet blijken dat het er ooit van gaat komen. Door het schrijven groeit de wens wel, merk ik. Of in ieder geval de gedachte aan de mogelijkheid. Waarom ook niet? In het verleden hielden twee zaken mij voornamelijk van die kinderwens af. Zo heb ik lang gedacht dat kinderen veel te duur waren en ik geen rooie cent over zou houden voor leuke dingen. Ik las ooit dat een kind een paar ton kost tot hij/zij meerderjarig is. Nou, daar had ik mooi geen zin in.

Nu zie ik de waarde en het belang van geld anders. Er is heus wel genoeg. Voor kinderen en voor leuke dingen. Het leven wordt niet leuker van veel en dure dingen bezitten. Wel van onafhankelijkheid en autonomie. Het kostte wat jaren om daar achter te komen.

Verder heb ik altijd het idee gehad dat kinderen opvoeden zo’n enorm verantwoordelijkheidsgevoel met zich meebrengt, dat ik dat helemaal niet zou kunnen. En stel je voor dat een kind ooit tegen je zegt dat het niet van je houdt of je haat; dat zou voor mij het einde van mijn leven betekenen. Verschrikkelijk.

En nu dan? Nu lijkt me dat nog steeds superkut om te horen, maar niet meer dan dat. Waarschijnlijk zit het dan in de pubertijd en schreeuwt het wat om zich heen, om aandacht te trekken of omdat het niet uit mag of geen geld krijgt om iets te kopen of zo.

Wat me wel te gek lijkt is zo’n klein mormeltje vast te kunnen houden en alle liefde te kunnen geven, om mee te kunnen voetballen en dansen, samen hand in hand te wandelen (en te zingen), helpen huiswerk te maken, dingen ontdekken etc. Gewoon, vader zijn.

Ik ben dankbaar voor:

  • Frisse lucht
  • Leuke katten
  • Positiviteit